Sant Romà de Sau

Sant Romà de Sau és un ens de població situat al municipi de Vilanova de Sau de la comarca d’Osona. Quan l’any 1962 es va construir l’embassament de Sau, es pretenia cobrir el nucli antic així com dues colònies tèxtils, el pont medieval i les granges properes. No obstant això, el nucli antic de la població va ser abandonat pels seus habitants i inundat.

La vila històrica de Sau data del segle X. Tot i que era una comunitat petita, contenia unes quantes cases, un molí, una església romànica i un pont que datava de finals del segle XIV. El pont que travessava el riu Ter constava de cinc arcs, quatre pilastres i tres arcs. La població de la ciutat va assolir el màxim l’any 1857 amb 1.138 persones, i quan va ser abandonada, havia baixat a poc menys de 300. En temps de sequera, l’antiga església, actualment mig enderrocada, sobresurt. de les aigües del pantà, convertint-se en una destinació turística popular.

Els veïns de Sau van marxar de la zona a poc a poc després de l’expropiació de terrenys l’any 1951 per construir l’embassament, i al Mas de l’Arbós, finca en un turó proper a la vall inundada, va començar a sorgir una nova població coneguda com Sant Romà. Una vintena de cases formen aquesta nova comunitat, on residien els enginyers i els treballadors. A l’emplaçament on hi havia els habitatges dels enginyers i responsables de les obres de l’embassament, es va començar a aixecar la nova església el mateix any, segons projectes de l’arquitecte Josep Maria Pericas I Morros.

Juntament amb l’església i l’estat actual de l’habitatge, hi ha dues estructures més abandonades: una escola i una caserna de la Guàrdia Civil. L’església i la seva rectoria són propietat del Bisbat de Vic i continuen en actiu i en bon estat de conservació, mentre que l’Agència Catalana de l’Aigua és la propietària de la vila. Segons les dades de l’Idescat, l’any 2021, 38 individus van figurar com a població oficial.

Vilanova de Sau i la comarca d’Osona són destins populars per als amants de la natura i les activitats a l’aire lliure, i els allotjaments rurals són una opció perfecta per als que busquen una estada tranquil·la i relaxant. A la zona es poden trobar diferents tipus d’allotjaments rurals, adaptats a les necessitats i preferències dels viatgers.

Per als qui busquen una experiència autèntica, les cases rurals són una opció popular. Aquestes propietats són antigues masies de pedra i fusta que han estat renovades per oferir tot el confort modern, sense perdre el seu encant rústic. Moltes cases rurals ofereixen espais verds, jardins i piscines, així com també activitats i tallers relacionats amb la natura i la vida rural.

Els turistes també poden optar per allotjaments més petits, com les cases de pagès o les cabanes rurals. Aquestes propietats són ideal per als que busquen una estada més íntima i tranquil·la, envoltats de la bellesa natural de la zona. Algunes cabanes rurals estan ubicades en llocs remots i són perfectes per als qui volen desconnectar del món exterior i connectar amb la natura.

Mosra altres activitats

Vic, temple romà

L’edat d’or de l’Imperi Romà va ser quan es va construir l’edifici, a principis del segle II. Els temples eren part bàsica de tota ciutat…

Veure més >
Rupit

L’antic poble medieval de Rupit és a prop dels cingles de Tavertet, l’Avenc i el Far i ofereix unes vistes espectaculars de les Guilleries. Des…

Veure més >

Aquaterraclub

Un espai on podreu trobar oferta esportiva i turística, Kayak, Padle Surf, Water Bikes o barques de pedals , Nòrdic Walking, Segway off road.

Tot per descobrir d’una manera diferent els paisatges de Sau.

reservas@aquaterraclub.es

tel: 620762432

Mas la Riba

Visites a la granja

Rutes a peu pels llocs més emblemàtics de la  fina

Bany de bosc

Disc Golf

maslariba@gmail.com

tel: 620588341

Herbolari de Sau

Tallers de botànica i passejades etnobotàniques

Observació dels camps de conreu i recol·lecció

Obrador i botiga

info@herbolaridesau.com

Oficina de Turisme Vilanova de Sau

Consorci turístic Vall de Sau Collsacabra