Rupit

L’antic poble medieval de Rupit és a prop dels cingles de Tavertet, l’Avenc i el Far i ofereix unes vistes espectaculars de les Guilleries. Des dels sobtats cingles naturals es veuen la preciosa església romànica de Sant Joan de Fàbregues, el salt d’aigua de Sallent i el monument natural d’Agullola. Pruit té un grup de masies disperses a la zona nord del poble

El municipi de Rupit i Pruit, fruit de l’annexió l’any 1977 de Pruit a Rupit, està situat al centre geogràfic de les muntanyes del Collsacabra. A l’esquerra de la vall del Ter hi ha la plana d’Aiats, que està envoltada de barrancs.

El clima mediterrani es caracteritza per estius poc calurosos i hiverns freds que poden durar dies. Durant la major part de l’any, la humitat és present.

Hi ha una bona xarxa de comerços al municipi, enfocada a empreses de turisme i serveis.

Tot i que l’agricultura és reduïda a petites superfícies de cereals, farratge i patates, la ramaderia encara manté una certa activitat, sobretot boví i porcí.

L’origen de la vila es troba al castell que es va construir cap a l’any 1000, en substitució de l’original de Fàbregues. Als seus voltants s’estaven construint les cases dels colons.

Al segle XIV la població va patir una important baixada, però es va recuperar. Durant els segles XVII i XVIII va aconseguir la màxima esplendor que recorda la vila.

Quan formava part dels vescomtes d’Osona, Pruit ja estava nomenat. Sempre ha format part del castell.

L’any 1860 eren dos municipis independents, però a finals del segle XX tornaren a formar una unitat administrativa única.

Al nucli antic de Rupit trobem antigues cases de pedra del segle XVI al XVIII, moltes de les quals encara conserven la data i els números dels fundadors. Tenen entrades i portals preciosos.
Hi destaquen el carrer de l’Església i el carrer del Fossar. Al número 12 del carrer del Palau hi ha la Notaria Soler, un palau notarial del qual es té notícia des del segle XIV. La porta principal té enregistrat l’escut d’armes de la família Soler.

L’església de Sant Miquel Arcàngel es troba al mateix nucli. Té un arc de mig punt de pedra amb cinc columnes còniques i d’estil barroc. Destaca el retaule, adquirit a Olot el 1878, i el campanar de pedra, construït entre 1786 i 1869.

Sant Joan de Fàbregues era l’església que estava situada al camí de Rupit al mas del Pendís. Original del segle XI, és un edifici romànic d’una sola nau amb tres absis trilobulats i cúpula octogonal rematada per una lluerna. Va ser restaurat el 1976.

A sobre d’un penyal elevat, en un meandre del rierol Rupit, hi ha l’església de Santa Magdalena (segle XVIII), amb porta adovellada i nau en forma de canó.

Hi ha una església a Pruit. Posseeix un cos romànic, del segle XII, amb un gran portal adovellat, i una torre campanar renaixentista del segle XVIII realitzada en pedra picada.

Sant Llorenç Dosmunts és una altra església increïble. Envoltada per la tanca del cementiri, a prop de camps de cereals, és una construcció romànica del segle XII realitzada en pedreria daurada i amb una gran espadanya de torre campanar. Al museu hi ha una portada romànica.

El centre històric és un dels elements arquitectònics importants. Un dels ponts que destaca és el de Can Badaire. Va servir de pas per a la carretera de Rupit a Susqueda i va ser reconstruït el 1983.

També cal veure el Pont Penjoll, construït el 1945 i restaurat el 1994, i el pont de la Sala, medieval, sobre el rierol Rupit i situat sota la masia del mateix nom, a la carretera entre Rupit i Cantonigrós.

Entre les masies destaca el Bac de Collsacabra, a peu de la carretera C-153 i d’arquitectura noble. Ja citat al segle XIII, té un oratori dedicat a la Mare de Déu del Roser. Cal destacar els masos d’Aulet, La Fontana, El Coll, Les Viles i Comajoan.

A la primavera i l’estiu, hi ha visites guiades que permeten veure fagedes a Soler, rouredes a la zona de Corriol i coníferes al monticle d’en Bac.

La cascada de Sallent es troba en un paisatge on antics molins abandonats es barregen amb estanys, cascades i fonts. Algunes són l’esquerda den Pedretes, just a sota del poble de Rupit; el salt del Molí Rodó, amb un desnivell de 25 metres, i finalment el salt de Sallent, on la riera Rupit es precipita al buit en un desnivell de 100 metres.

Hi ha fogueres, taules i bancs de pedra a l’esquerda de les Extremitats del camí de Sant Joan de Fabregues.

Al passadís de la Massa del Soler hi ha una vista del poble, els caserius dels voltants i l’Agulla, una enorme roca que va caure del precipici.

Els plats típics d’Osona s’hi poden trobar a Rupit, com per exemple són les faves, les escudelles i estofats elaborat amb carn de caça.

Vilanova de Sau i la comarca d’Osona són destins populars per als amants de la natura i les activitats a l’aire lliure, i els allotjaments rurals són una opció perfecta per als que busquen una estada tranquil·la i relaxant. A la zona es poden trobar diferents tipus d’allotjaments rurals, adaptats a les necessitats i preferències dels viatgers.

Per als qui busquen una experiència autèntica, les cases rurals són una opció popular. Aquestes propietats són antigues masies de pedra i fusta que han estat renovades per oferir tot el confort modern, sense perdre el seu encant rústic. Moltes cases rurals ofereixen espais verds, jardins i piscines, així com també activitats i tallers relacionats amb la natura i la vida rural.

Els turistes també poden optar per allotjaments més petits, com les cases de pagès o les cabanes rurals. Aquestes propietats són ideal per als que busquen una estada més íntima i tranquil·la, envoltats de la bellesa natural de la zona. Algunes cabanes rurals estan ubicades en llocs remots i són perfectes per als qui volen desconnectar del món exterior i connectar amb la natura.

Mosra altres activitats

Vic, temple romà

L’edat d’or de l’Imperi Romà va ser quan es va construir l’edifici, a principis del segle II. Els temples eren part bàsica de tota ciutat…

Veure més >
Rupit

L’antic poble medieval de Rupit és a prop dels cingles de Tavertet, l’Avenc i el Far i ofereix unes vistes espectaculars de les Guilleries. Des…

Veure més >

Aquaterraclub

Un espai on podreu trobar oferta esportiva i turística, Kayak, Padle Surf, Water Bikes o barques de pedals , Nòrdic Walking, Segway off road.

Tot per descobrir d’una manera diferent els paisatges de Sau.

reservas@aquaterraclub.es

tel: 620762432

Mas la Riba

Visites a la granja

Rutes a peu pels llocs més emblemàtics de la  fina

Bany de bosc

Disc Golf

maslariba@gmail.com

tel: 620588341

Herbolari de Sau

Tallers de botànica i passejades etnobotàniques

Observació dels camps de conreu i recol·lecció

Obrador i botiga

info@herbolaridesau.com

Oficina de Turisme Vilanova de Sau

Consorci turístic Vall de Sau Collsacabra